Skodelica Dunoon Atom

28.90

  • poučna skodelica, ki je odlično darilo za šolarje, študente, zdravnike, kemike,ipd.
  • angleški porcelan

Opis

 

Pred vami je skodelica Dunoon z motivom atoma. Skodelica je narejena iz finega tankega porcelana visoke kakovosti. Je odlična ideja za darilo vsem, ki jih zanima znanstvena veda, ki preučuje sestavo snovi, njene lastnosti in spremembe. To skodelico lahko kombinirate z ostalimi skodelicami poučnih motivov linije Glencoe podjetja Dunoon, in si ustvarite svojo zbirko.

 

Skodelica Dunoon Atom

Skodelica Dunoon Atom
Skodelica Dunoon Atom

Skodelica je primerna za pomivalni stroj in mikrovalovno pečico.

  • volumen skodelice : 0,5 l
  • višina skodelice : 152 mm
  • premer skodelice : 100 mm

 

Kaj je atom ?

Atóm je najmanjši del snovi, ki ga kemijsko ne moremo več razstaviti. Beseda izhaja iz stare grščine: ἄτομος : átomos – nedeljiv, iz a- – ne- + tomos – rez. Atomi so gradniki molekul in snovi kot take. Atomi se pri kemijskih reakcijah ohranjajo, že dobrih sto let pa je znano, da v resnici niso nedeljivi, ampak so sestavljeni iz še manjših delcev. Velikosti atomov so od 10 do 100 pm, v velikostnem razredu, kjer njihovega vedenja zaradi kvantnih pojavov ni mogoče napovedati z zakoni klasične mehanike.

Atomi se lahko med seboj začasno povezujejo s kemičnimi vezmi in tvorijo spojine, kot so molekule in kristali. Ta sposobnost asociacije in disociacije je odgovorna za večino fizičnih sprememb, ki jih lahko opazujemo v naravi. Kemija je znanstvena veda, ki se ukvarja s preučevanjem teh sprememb.

 

Zgodovina atoma

 

Prvi so o zgradbi snovi razmišljali že stari Grki. Raznovrstne snovi, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju, so sestavljene iz posamičnih atomov, ki jih je vsega nekaj deset različnih vrst. Obstoj takšnih delcev so prvi predlagali v 6. stoletju pr. n. št. grški filozofi (Demokrit, Levkip in Epikur), vendar je predlog utonil v pozabo, dokler ga ni v 18. stoletju oživil Bošković, zares pa je zaživel, ko je John Dalton predlagal njegovo uporabo v kemiji.

Bošković je svojo teorijo zasnoval na Newtonovi mehaniki in jo leta 1758 objavil pod naslovom Theoria philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura existentium. V njegovi teoriji so atomi točke brez notranje zgradbe, ki med seboj delujejo z odbojnimi in privlačnimi silami, odvisno od razdalje. Dalton je s teorijo o atomih pojasnil, zakaj se plini vedno spajajo v celoštevilčnih deležih. Šele Amedeo Avogadro pa je v 19. stoletju začel pravilno razlikovati med atomi in molekulami.

Prvi model atoma je postavil Joseph John Thomson, ki je odkril, da atomi niso nedeljivi, marveč so sestavljeni iz manjših delcev (elektronov). Dandanes lahko atome tudi eksperimentalno opazujemo. Elektroni se ne gibljejo po tirnicah,ampak si jih predstavljamo kot elektronski oblak,ki zapolnjuje prostor okoli jedra.

 

 

O podjetju Dunoon

 

Dunoon je  uspešno družinsko podjetje, ki je pričelo s proizvodnjo visoko kvalitetnih skodelic leta 1974 v mestu Dunoon-Škotska.Osnovna ideja je bila proizvajati kvalitetne skodelice iz porcelana in le-te predstaviti v prijaznih in lepo urejenih trgovinah.Danes so njihove skodelice prepoznavne po celem svetu po finem in tankem porcelanu in trendovskih poslikavah.

 

Skodelica Dunoon Atom je odlično darilo!