Skodelica Dunoon DNA

28.90

  • skodelica je lahko učni pripomoček
  • odlična angleška kvaliteta
  • lepo darilo

Opis

 

 

Pred vami je skodelica Dunoon DNA. Izdelana je iz vrhunskega porcelana angleške kakovosti. Skodelica je odlično darilo za genetike oziroma vse, ki jih zanima biologija, ki proučuje dedovanje, lastnosti genov in DNA.

 

Skodelica Dunoon DNA

 

Skodelica je primerna za pomivalni stroj in mikrovalovno pečico.

  • volumen skodelice : 0,5 l
  • višina skodelice : 152 mm
  • premer skodelice : 100 mm
Skodelica Dunoon DNA
Skodelica Dunoon DNA

DEOKSIRIBONUKLEINSKA KISLINA

Deoksiribonukleinska kislina (DNK oziroma DNA) je molekula, ki je nosilka genetske informacije v vseh živih organizmih. DNK skupaj z molekulo ribonukleinske kisline (RNK) spada med nukleinske (jedrne) kisline. Glavna vloga molekule DNK je shranjevanje bistvenih bioloških informacij.

DNK je nerazvejen polimer, katerega osnovna enota je nukleotid. Nukleotid v DNK je sestavljen iz sladkorja (deoksiriboza), dušikove baze (adenin, citozin, gvanin in timin) in fosfatne skupine. Zaporedje nukleotidov določa pomen genetske informacije.

V vseh živih organizmih (z izjemo nekaterih virusov) ima DNK obliko dvojne vijačnice, pri čemer se dve molekuli DNK ovijeta druga okrog druge. Pri tem so dušikove baze znotraj vijačnice in se medsebojno vežejo v parih. Adenin se vedno pari s timinom in citozin vedno z gvaninom (Watson-Crickovo pravilo baznih parov).

Pri evkariontih vsebuje DNK celično jedro, ki je posebna struktura znotraj celice, obdana z lastno membrano. Znotraj jedra je DNK v obliki kromatina, ki pri celični delitvi postane viden kot kromosomi. Nasprotno pri prokariontih DNK prosto plava v citoplazmi v regiji, ki se imenuje nukleoid, in je večinoma krožna molekula (nima prostih koncev).

DNK lahko ob pomoči drugih sestavnih delov celice, ob dotoku hranilnih snovi ter energije, v obliki molekul ATP sintetizirajo različne beljakovine v različnih zaporedjih.

DNK ima vse nadzorne mehanizme, ki jih sicer poznamo iz računalniških programskih jezikov in ki omogočajo, da DNK nadzoruje procese v celici in njenem okolju. Če so računalniški programi zapisani v obliki dvojiških zaporedij in je osnovna enota pri njih bajt (8 bitov), so genetski zapisi zapisani v obliki štiriških zaporedij in je osnovna enota pri le-teh kodon (trije pari nukleotidov).

 

Umetnica

Ilustracija na skodelici, je delo priznane umetnice Caroline Bessey. Caroline se je rodila leta 1970 v Wiganu. Študirala je umetnost in se specializirala za poslikavo keramike.

Delala je tudi kot vodja oblikovanja pri Royal Doulton. Kasneje je prevzela očetovo delo pri podjetju Dunoon. Skrbela je za projekte oblikovanja, grafike in videza embalaže.

Njene ilustracije so navdih sodobnih trendov in slogov, ter interpretacije umetniških del priznanih slikarjev. Njena dela nas ponesejo v čas Van Gogha, Claude Moneta in Gustava Klimtova.

 

Podjetje Dunoon

 

Skodelice podjetja Dunoon, so izdelane iz porcelana najvišje kakovosti. Izdelki so narejeni z uporabo tradicionalnih metod, ki jih prenašajo iz roda v rod.

Že tri generacije se trudijo izpopolniti lončarsko umetnost in vsekakor so sedaj vodilni pri prodaji keramičnih izdelkov iz porcelana. Mnogi izdelki so še vedno narejeni ročno, v sodelovanju z lokalnimi obrtniki.