Čajnik Rosenthal Skin Platin

224.00

  • odlično darilo
  • moderen videz
  • lep kos porcelana

 

Opis

 

Čajnik Rosenthal Skin Platin je kos porcelana, ,ki ga ne bomo skrili v omaro, ampak ga bomo z veseljem razstavili na viden prostor.

Čajnik Rosenthal Skin Platin
Čajnik Rosenthal Skin Platin

 

 Čajnik Rosenthal Skin Platin je odlično darilo. Kaj so čajniki in od kod prihajajo?

 

Čajnik je posoda za pripravljanje čaja. Sestavljena je iz izliva, ročaja in pokrova. Lahko so narejeni iz porcelana, stekla, kovine ali srebra.

Menijo, da je čajnik prvotno obliko dobil od vinarjev ( vinskih loncev ) in keramičnih grelnikov, ki so prišli iz Kitajske. Alternativna teorija je, da je izvorna oblika morda prišla iz islamskih kavnih loncev.

Najzgodnejši primer čajnika, ki je preživel do danes je bil datiran leta 1513 (muzej Flagstaff v Tea Ware). Zgodnji čajniki so majhni, po zahodnih standardih in so namenjeni samo enemu pivcu.

Ob koncu 17. Stoletja je bil čaj iz Kitajske prepeljan v Evropo kot del izvoza eksotičnih začimb in luksuznega blaga.

Ladje, ki so prevažale čaj, so prevažale tudi čajnike iz porcelana. Večina teh čajnikov je bilo bele barve, z modro poslikavo. Ta porcelan je vzdržal morsko vodo brez poškodb, zato so bili čajniki zapakirani pod krov, med tem, ko je bil čaj nad skladiščem, da je zagotovo ostal suh.

Čajniki iz porcelana so bili še posebej zaželjeni, ker v tem času ni bilo mogoče izdelati porcelana v Evropi. Šele leta 1708 je Ehrenfried Walther izumil način izdelave porcelana v Dresdnu v Nemčiji in leta 1710 odprl tovarno Meissen.

Začeli so izdelovati čajnike po idejah iz Kitajske. Da bi čajniki ostali vroči po pripravi čaja so v angleških gospodinjstvih uporabljali oblazinjeno tkanino, ki je bila podobna klobuku in ni zdrsnila čez čajnik. Okrašena je bila z motivi čipk. Osnovna zasnova čajnika se je do danes komajda spremenila, bodisi v obliki; še vedno pa je to posoda s pokrovom, ročajem in izlivom.

 

Priprava čaja je za ljubitelje le-tega poseben obred, ki nas bo sprostil in pomiril, zato je izbira čajnika enako pomembna kot dober čaj.

 

Ko opremljate vašo kuhinjo s skrbno izbranimi dodatki je čajnik kos, ki ga preprosto morate imeti, saj boste z njim polepšali vašo mizo.

Pred vami je očarljiv čajnik Rosenthal TAC Skin Platin.

Poudarek dekoracije je v strukturi in kombiniranju kontrastov med mat in sijajno površino.

Majhni »listi«, ki so nanešeni z barvnim mozaikom eden na drugega, se raztezajo po celotnem ročaju in prav ta vzorec geometrijskih oblik daje poseben poudarek temu delu.

Čajnik je izdelan iz tankega porcelana in je primeren za pripravo vseh vrst čajev.

Čajnik TAC Skin Platin je odlično darilo za ljubitelje čajev.

Volumen: 1,35 l

 

Čajnik je za podjetje Rosenthal oblikoval Walter Gropius ( 1883-1969 ), ki velja za enega največjih mojstrov sodobne arhitekture. Je ustanovitelj slavne šole za arhitekturo in oblikovanje, Bauhaus. Značilnost njegovega sloga je bila minimalističnost, geometrijska preprostost, ki se vrti okoli funkcionalnosti in elegance. To zbirko je imenoval TAC 02.

Podjetje Rosenthal je bilo ustanovljeno leta 1879 kot družinsko podjetje. Ustanovitelj podjetja je bil Philipp Rosenthal. Sodelovanje z najboljšimi mednarodnimi oblikovalci, arhitekti, umetniki, obrtniki in druge znane osebe so jamstvo za uspeh podjetja.