Skodelica Dunoon z motivom domače mačke

23.90

  • vrhunska kvaliteta
  • lepa oblika skodelice
  • tanek porcelan
  • odlično darilo

Opis

 

 

Pred vami je skodelica Dunoon z motivom domače mačke. Skodelica je narejena iz finega tankega porcelana. Ilustracija na skodelici je delo priznane umetnice Jane Fern.

 

Skodelica Dunoon z motivom domače mačke

 

Skodelica Dunoon z motivom domače mačke
Skodelica Dunoon z motivom domače mačke

Začeti dan s skodelico odlične kave ali čaja je neprecenljivo. To je trenutek, ki je namenjen samo vam. Zato sebi ali svojim najdražjim podarite skodelico in jim polepšajte dan. S to skodelico boste še posebej razveselili vse ljubitelje mačk.

Skodelica je primerna za pomivalni stroj in mikrovalovno pečico.

  • volumen skodelice : 0,31 l
  • višina skodelice : 107 mm
  • premer skodelice : 77 mm

 

Domača mačka

 

Domača mačka (znanstveno ime Felis catus, redko Felis silvestris catus) je domača žival iz družine mačk. Domače mačke so po anatomiji podobne ostalim mačkam z dolgim gibkim telesom, hitrimi refleksi, ostrimi vpotegljivimi kremplji in zobmi, ki so prilagojeni na ubijanje manjšega plena. Kljub temu da so mačke samotarski lovci, vzpostavijo osebki na istem ozemlju socialno hierarhijo, ki jo vzdržujejo z boji in raznovrstnimi načini komunikacije od različnih vrst oglašanja do feromonov in telesne govorice.

Danes so v svetovnem merilu za psi najbolj razširjeni domači ljubljenčki oz. so v nekaterih državah celo bolj priljubljene od psov, prostoživeče mačke pa uspevajo v raznolikih habitatih po vsem svetu in zaradi svoje številčnosti ogrožajo populacije malih sesalcev in ptic, posebej na otokih.

Za dejavnosti vzrejanja, vzgoje in neformalnega preučevanja mačk se uporablja skupni izraz felinologija, znanstveno pa mačke proučujejo zoologi.

 

Domača mačka je nastala z udomačitvijo divje mačke pred 5000 leti. Male mačke, med katere spadajo domače mačke, za razliko od velikih mačk ne morejo rjoveti, a lahko mijavkajo in predejo.

Mačke so predvsem nočne živali, zato imajo tudi dobro razvite oči, s katerimi lažje vidijo v temi. Mačje oči so namreč kar precej velike, da v temi lahko zajamejo več svetlobe. Obrnjene so naprej, da lahko na nočnem pohodu sprejmejo velike količine svetlobe. Položaj oči mačkam omogoča, da lahko zelo dobro ocenijo globino in razdaljo. To jim pride zelo prav pri lovu. Njihov vidni kot je 85°.

Kot odličen lovec mora imeti mačka tudi zelo razvit sluh in voh. Mačke slišijo za dve oktavi višje tone kot ljudje. Zaznavajo namreč tudi ultrazvočna valovanja do 60.000 Hz, medtem pa nizke tone slišijo slabše.

V temi mačkam pri izogibanju oviram pomagajo tudi občutljivi brki. Njihove tipalne dlake (vibrisi) imajo približno 200 živčnih vlaken in tako delujejo kot nekakšen radarski sistem in jim pomagajo pri izogibanju oviram.

Poznamo dolgodlake in kratkodlake pasme mačk. Dolžina dlake predstavlja kvalitativno lastnost za uvrščanje pasem.

Mačke imajo po navadi okoli maja 2-4 mladiče, ki jih namestijo na najbolj udobno in skrito mesto, ki ga najdejo. Mačke skrbijo tudi za mladiče, ki niso njihovi.

 

 

Umetnica  Jane Fern

 

Jane se je rodila v Stoke-on-Trentu. Že od malih nog se je zanimala za risanje in slikanje pri čemer jo je vzpodbujala družina. Po diplomi iz grafike in ilustracije se je Jane specializirala za slikanje cvetja. Jane Fern je med najuspešnejšimi ilustratorji v podjetju Dunoon. Njeno delo spoznamo po izredno natančnih slikah rastlin in živali v svojem naravnem okolju.

 

Podjetje Dunoon

 

Podjetje Dunoon, je družinsko podjetje, ki že štirideset let deluje v Staffordshireju. Izreden sloves so pridobili z izdelavo izdelkov najvišje kakovosti iz porcelana. V mnogih, izredno uspešnih letih, so postali vodilni na trgu proizvodnje skodelic, vrčkov, krožnikov in čajnikov. Pri izdelavi uspešno usklajujejo dolgoletno tradicijo ročnega dela in modernih tehnik.