Ideje za pripravo Velikonočne praznične mize

V naslednjem prispevku bom napisala moje ideje za pripravo Velikonočne praznične mize – pogrinjek za velikonočni zajtrk.

Zakaj sem napisala pogrinjek za velikonočni zajtrk? Ker je zajtrk zame, na ta velik krščanski praznik, najbolj pomemben.

To mi je ostalo iz mojega otroštva, ko sem kot otrok komaj čakala na bogati zajtrk in kaj mi bo prinesel Velikonočni zajček ali po domače “pisanka”.

Moja mama je vedno pripravila praznično mizo z najboljšim prtom, poročnim servisom, krožniki, skodelicami za kavo in seveda s tem kar je za mnoge najbolj pomembno z ” žegnom”. To je še vedno zame najboljši in najbolj dober zajtrk v celem letu!!! Vključno z vrhunsko belo kavo.

Hvala moji Mami ( seveda tudi ateju), bratu in svakinji, da me vsako leto še vedno gostijo na svečanem in bogatem Velikonočnem zajtrku!

Nič ne more nadomestiti tega vzdušja, dobre hrane in družine, ki te obkroža. Pa če si otrok ali v kateremkoli življenjskem obdobju. Morda ima to “žegnano meso, jajca in hren” zato tako dober okus… Družina, občutek pripadnosti in sprejemanja!

Prekajeno meso ali po domače ” zelhano meso” v bistvu lahko jemo celo leto, ampak nikoli ni tako dobro in nikoli ga ne pojemo s takšno slastjo. Tudi hren in jajca bi lahko jedli večkrat, ampak jih zanimivo ne. Naključje ? Mislim, da ne.

Ideje za pripravo Velikonočne praznične mize

Vsak izmed nas mora imeti doma vsaj en res dober in kvaliteten jedilni servis! 

Marsikdo ga je tudi podedoval in ga lahko z dobrimi idejami posodobi na način, ki Vam je najbližji. Izbrala sem par servisov, ki so najbolj značilni in morda pa najde vsak kaj zase uporabnega…

1. Izberite jedilni servis s pomladnimi motivi in jih dekorirajte z velikonočnimi dekorativnimi kosi

Ko se začne pomlad, narava se prebuja in vsepovsod lahko opazimo prvo spomladansko cvetje…. Prelepo!

Meni najljubši letni čas, ko me vsako leto narava vedno znova prevzame s svojo lepoto in svojimi čudeži. In ni nobena skrivnost, da so to najbolj zaželeni motivi na velikonočnem prazničnem servisu

2. ” Mix & match ” oz zelo ” moderne” kombinacije starega z modernim in modernega z modernim

Kot najbolj tipičen jedilni servis naših babic je Zwiebelmuster. Zato sem pripravila eno kombinacijo z modernim platina podkrožnikom, ki daje klasičnemu Zwiebelmustru poseben čar. O tej večni klasiki, ki je na našem slovenskem prostoru zelo pogosta, bi lahko zapisala veliko besed. Ampak več o njem, kdaj drugič. Naj rečem le to, da nima zastonj ta jedilni servis tako posebno mesto v srcih naših babic.

Drugače pa je ” mix & match ” že kar nekaj let moderna smernica trendov na mednarodnih sejmih in pri vodilnih proizvajalcih porcelana.  Tukaj imamo resnično svobodo, da skombiniramo vse in na način, ki je nam všeč!

Jedilni servis HUtschenreuther Zwiebelmuster

3. Bel jedilni servis s pomladnimi dodatki

Na tej točki, bi lahko napisala in dodala največ slik, kajti belih jedilnih servisov je največ in tudi doma jih imamo največ. Saj veste kaj pravijo, da moramo imeti doma vsaj en bel servis. Pa naj bo to klasičen ali moderen.

Bel jedilni servis je v bistvu najbolj univerzalen. Kajti k belemu lahko skombiniraš vse!  Vse barve in sloge!  Kot je razvidno iz slik, lahko samo zamenjamo prt in je videz popolnoma drugačen!

V kolikor potrebujete glamur, mu dodate zlati ali srebrni pribor, kristalne kozarce ter vrhunsko hrano in ste zmagovalci!

4. Dodajte starinski pridih – jedilni servis naših babic in srebrnina

Za primer tukaj bi dala klasičen kobalt, za katerega mnogo mojih strank pripomni, da je starinski. Verjetno je! Vendar ima čar in zame videz brezčasnosti. Ali ste že kdaj jedli tega jedilnega servisa? Občutek je poseben in zelo zelo lep. Morda se zato kdo počuti kot da je prišel iz časovnega stroja. Obožujem ta servis!

5. Uporaba zlatih detajlov

K klasičnim babičinim servisom lahko dodamo zlati podkrožnik, morda tudi zlati pribor in verjemite, da je efekt resnično velik. Pred Vami se pokaže jedilni servis v popolnoma drugačni luči. Rada se igram to igro dodatkov in rada imam zlato, ker je toplo kot sonce.

6. Naravni dodatki – jajčka kot dekor

  • lahko uporabimo domišljijo in dodamo na mizo razne dodatke iz narave, ampak bodimo previdni, da ne bo preveč
  • doma narejen dekor ( pečeni ali narejeni zajčki, piščančki, …)
  • dekorirajte svojo mizo z domačo peko ( kruh, potica)
  • dodajte rože iz domačega vrta
  • v kolikor vreme dopušča imejte zajtrk v naravi – na soncu

7. Klasika na mizi

In še enkrat smo pri klasiki. Mimo klasike ne gre.

8. Prestiž na Vaši mizi

9. Nasmeh in dobra volja

To se mi je zdelo tako zelo pomembno, da moram to poudarit. Pravijo, da nič ni lepšega kot nasmejan in srečen človek, pa naj je to ženska, moški ali otrok.

To je dan, ko se ozrimo okoli sebe in videli boste, da imate okoli sebe ljudi, ki Vas imajo radi. Morda niso najlepši in ne najboljši, ampak so Vaši in Vas imajo radi. In to je največ kar šteje.

Dober tek in ostanite zdravi!

Vaša Mimi

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.