Kako izberemo kvaliteten jedilni servis?

Večina ljudi ne pozna razlike med kvalitetnim jedilnim servisom in jedilnim servisom povprečne ali celo slabe kakovosti. Ampak, kako bi jo naj poznali, če vsi ponudniki oglašujejo, da prodajajo ne samo kvaliteten, ampak celo visoko kvaliteten jedilni servis? Kje je torej razlika? Kako vemo, da smo se odločili za kvaliteten jedilni servis?

.

Kako pravilno izbrati kvaliteten jedilni servis?

.

Če se postavim v kožo povprečnega Slovenca in si zamislim, da bi si rada kupila kvaliteten jedilni servis, nastane problem. Zakaj?kvaliteten jedilni servis

Tukaj namreč ne obstaja priročnik, vodnik, knjiga ali celo revija, ki bi nam svetovala, kaj izbrati. Je pa tukaj internet (to drži), ki nam v trenutku, ko vtipkamo kvaliteten jedilni servis, ponudi veliko možnosti. Toda tukaj obstanemo pred veliko dilemo. Vsi ponujajo kvaliteten servis!!!

Teh problemov, ko kupujemo avto, nimamo! Obstajajo testi, revije, redni članki v dnevnih časopisih, ipd.. T Toda ali se zavedamo, da v svojem življenju kupimo en do dva jedilna servisa, medtem, ko avto zamenjamo vsaj na vsakih 5 let!

Pa se zamislim in si rečem, da si bom pomagala z reklamnimi ponudbami, ki jih prejmem na domači naslov. Toda glej ga zlomka, enak problem. Vsi imajo kvaliteten in visoko kvaliteten jedilni servis!!!

Se ponovno zamislim in pokličem prijateljico, da jo vprašam za nasvet. In po enourni debati (o kvalitetnem jedilnem servisu), sem še bolj zmedena, kajti potrdi se dejstvo, da niso vsi reklamirano »kvalitetni servisi«, dejansko tudi kvalitetni:

.

  • hitro se krušijo,
  • vzorci se izperejo v zelo kratkem času,
  • poznajo se rezi od nožev, vilic in tudi žlic,….
.

Ob tem ne smemo pozabiti za marsikoga zelo pomembno dejstvo, da pa jedilni servis ni bil pretirano drag.

.

 Ali moramo kupiti dražji jedilni servis, da bomo imeli zagotovljeno kvaliteto?

.

Tukaj je odgovor zelo preprost – zato imamo blagovne znamke.

Blagovne znamke nam zagotavljajo določeno kakovost. Od nas pa je odvisno, kaj izberemo. Pri kvaliteti jedilnega servisa in nasploh izdelkov iz porcelana je zelo pomembno, da so narejeni v Evropi.

Vodilne države v kvaliteti so še vedno Nemčija, Francija, Danska in Anglija. V teh državah najdete tudi najbolj pomembne blagovne znamke porcelana. Te pa so:

.

  • Weimar Porzellan,
  • Rosenthal,
  • Hutschenreuther,
  • Thomas,
  • Kahla,
  • Arzberg,
  • Versace,
  • Meissen,
  • Royal Limoges,
  • Raynoud,
  • Deschelieres,
  • Royal Copenhagen, ipd..
.

S tem, ko se odločimo za blagovno znamko, z njo kupimo tudi kvaliteto, ki nam jo zagotavlja blagovna znamka.

.

Morda samo opozorilo!

. Zelo je pomembno iz kakšnega materiala je jedilni servis. V kolikor želimo kvaliteten jedilni servis, potem se verjetno ne bomo odločili za keramiko, torej lahko keramiko izločimo takoj. Pravilna odločitev je porcelan!

Ampak tudi tukaj moramo biti previdni. Na kaj moramo biti posebej pozorni:

.

  1. Zelo je pomembno, da je porcelan narejen v Evropi, kar pomeni, da je narejen iz gline, ki se nahaja v evropskem bazenu, ker je ta zelo kvalitetna in nam daje garancijo na kakovost.
  2. Oznaka »china« pomeni, da je porcelan narejen iz porcelana.
  3. Oznaka »chine bone« pomeni, da je porcelan narejen z dodatkom iz kosti. Zunanjost takšnega jedilnega servisa je sicer na oko bolj prijetna zaradi svoje »smetana« barve in bolj krhkega videza, vendar je takšen jedilni servis tudi bolj občutljiv. Morda ste eden izmed tistih nezadovoljnih kupcev, ki imate doma skodelice ali sklede, ki imajo izgled kot, da jih je nekdo spraskal.
.
jedilni servis iz porcelana Rosenthal Sanssouci v beli barvi
Rosenthal Sanssoucci

Ali je kvaliteta jedilnega servisa odvisna tudi od barve oziroma vzorca?

.

Ne. Razlika je samo v morebitni rabi v mikrovalni pečici in pranju v pomivalnem stroju.

Kot vsi vemo, v mikrovalovni pečici ne smemo uporabljati jedilnega servisa, ki ima zlate ali platinaste obrobe, vzorce, ipd..

V pomivalnem stroju lahko peremo skoraj čisto vse jedilne servise novejše izdelave (zaradi glazure), obenem pa moramo biti pozorni, da nimamo nastavljene prevelike temperature (več kot 50 C) in, da ne uporabljamo pre-agresivnih pralnih sredstev.

Zakaj sem v prejšnjem odstavku navedla, da lahko v pomivalnem stroju perete skoraj vse nove jedilne servise?

Zaradi glazure, ki je v današnjem sodobnem času bistveno bolj kvalitetna kot pred dvajsetimi ali več leti.

Torej….. jedilni servis, ki smo ga podedovali po naši babici ali starših, ne smemo prati v pomivalnem stroju, medtem, ko kose, ki smo jih dokupili (popolnoma enake samo z novejšo izdelavo) lahko.

V kolikor operemo  (ponavadi večkrat) star jedilni servis, se zgodi, da najprej operemo glazuro, ki je zaščita na našem jedilnem servisu. Z vsakim nadaljnjim pranjem pa operemo še vzorec, ki je bil poslikan.

Zato bodimo pozorni, kateri porcelan je »star« in z njim ravnajmo spoštljivo.

.

Prednosti nakupa jedilnega servisa » dobre blagovne znamke«:

.

  1. Kvaliteta
  2. Vrhunski design
  3. Možnost izbire nakupa po kosih (prednost je v tem, da si lahko postopoma kupujemo svoj jedilni servis – lahko tudi več mesecev in let)
  4. Sami si določimo sestavo svojega jedilnega servisa
  5. Garancija, da bomo čez nekaj let (včasih tudi desetletij) še lahko dokupili morebitne manjkajoče ali razbite kose našega jedilnega servisa
.

Kako je s kvaliteto rabljenega  jedilnega servisa preko oglasov?

.

V kolikor je jedilni servis »dobre« blagovne znamke, kvaliteta nikakor ni sporna, vendar moramo biti pozorni kako z takšnim servisom rokujemo pri pranju v pomivalnem stroju.

.

Osebno sem mnenja, da je 100 X bolje imeti doma kvaliteten »star« servis dobre blagovne znamke, ki smo ga bodisi podedovali ali kupili preko oglasnika ali pa celo na bolšjaku, kot pa kupiti »cenen« jedilni servis.

.

Koliko denarja “moramo” odšteti za kvaliteten jedilni servis?

. .

Zelo odvisno od tega, kaj izberemo in katero blagovno znamko izberemo. Tudi pri blagovnih znamkah porcelana imamo velik razpon, tako kot jih imamo pri avtomobilih…

.

kvalitetni jedilni servisPri jedilnem servisu je cena odvisna od:

.

  • barve (bel, brez vzorca, je ponavadi najcenejši, medtem, ko je kobalt ali debela zlata obroba, bistveno dražja)
  • koliko kosov izberemo
  • velikosti krožnikov
  • za katero blagovno znamko se odločimo, ipd…
.

A, če odgovorim konkretno v številkah, lahko kvaliteten jedilni servis dobite v razponu (osnovni krožnik 26 cm, desertni krožnik 21-22 cm, globoki krožnik) od okoli 20 EUR po osebi do 5000 EUR in več po osebi. Kvaliteta tukaj ne bo sporna v samem porcelano, ampak je razlika v vzorcu, blagovni znamki, pozlati, dodatkih,….

In 20 EUR po osebi je cena za katero si upam trditi, da jo zmore vsak povprečen Slovenec!

Verjemite pa, da za ceno 39,95 EUR, 49,95 EUR ipd…., ne morete dobiti celega jedilnega servisa, ki bo kvaliteten, kljub temu, da Vam v reklamnih sporočilih to navajajo.

.

Razlika pa je, kadar v trgovinah z blagovnimi znamkami ponudijo posamezne kose ali pa celotne servise na razprodaji, ob opustitvi programa ali zaprtju posameznih oddelko. V teh primerih pa resnično lahko kupite kvaliteten servis za manj denarja.

.

Za konec tega zapisa naj zapišem samo še to, da v ušesih vedno znova slišim glas od mojega dedka, ki sem ga imela neizmerno rada: »Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni!«

Do naslednjič…

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.