Zakaj ženske niso več ženske? 2.del

Zakaj ženske niso več ženske? 2. del razmišljanja o ženski doma. Kako pomembna je ženska za lep,urejen, srečen in topel dom? V razmislek….

Torej ponovno  “Zakaj ženske niso več ženske?” –  2.del mojega razmišljanja o vlogi ženske pri lepo pogrnjeni mizi

  Kaj sem želela napisati s tem blog zapisom? Želela sem si, da bi se me, ženske spet počutile ženske, da bi začutile, kako pomembno je biti ženska doma. Kako pomembno je, da postavimo v prvo vrsto našo nežno žensko stran in ne bijemo vojn doma, kajti nismo vojščakinje ! Me se ne borimo fizično, ampak za dosego zmag uporabljamo svoja orožja kot je prijazen odgovor, nasmeh, iskrenost, iznajdljivost, ( zvitost) ….. Nekoč , ko sem imela veliko življenjsko krizo, mi je znanka povedala naslednji rek: ” Moški je volk, a ženska je vedno bila lisica. Volk nikoli ne more premagati lisice, kajti lisica vedno zmaga. Ne premaga ga z fizično močjo, ampak s svojo zvitostjo.” Dolgo časa nisem razumela teh besed, dokler jih nisem preizkusila v realnosti. Me ženske nimamo dovolj fizične moči, da bi se bojevale z moškimi in takšen tudi ni naš namen. Imamo pa druga ” skrita orožja” s katerimi obvladujemo “naše” moške.     Vloga ženske doma:
 • Ženska je najpomembnejši del družine.
 • Je pomembna tako za otroke kot za moža!
 • Je ” blažilec” vseh trenj med družinskimi člani in organizator vseh družinskih aktivnosti.
 • Glavna je tudi njena vloga pri vzgoji otrok, zato je zelo pomembno, kakšen vzgled daje svojim otrokom!
    Kaj je naše poslanstvo žensk? Ženske smo marsikaj več kot je definicija ženske v wikipediji! Kakšne so lastnosti žensk?
 • lepe
 • tople
 • nežne
 • nasmejane
 • razumevajoče
 • ljubeče
 • pridne
 • pogumne
 • drzne
 • iznajdljive
 • “vseznalke”
 • odlične vodje
 • ter še veliko več……
O tem lahko napišemo veliko romanov, vendar to ni moje področje. Mojo področje je povezava ženska z lepo pogrnjeno mizo.  

Zakaj z nasmehom postrežemo hrano?

  Zato, ker smo z nasmehom lepše! In nihče si verjetno ne želi, večnih besednih bojev tudi za mizo. Saj poznate pregovor, ki ga je imel zelo rad moj Deda: “Pri hrani ima še pes rad mir! Torej pri pogrinjanju mize in strežbi za mizi naj bo nasmeh na obrazu! Pa je lahko tisti, ki streže tako ženska kot moški. Kdo pravi, da mora vedno streči hrano ženska? Kdo pravi, da mora samo ženska kuhati? Po mojih izkušnjah, danes veliko moških rada kuha. Lahko bi rekli, da radi “packajo” v kuhinji in NIKOLI ne pospravijo! Vendar pa ni vedno tako. In moramo povedati tudi to, da je hrana boljša, ko jo postrežemo z nasmehom oziroma prijazno besedo. Tudi lepi krožniki so zelo pomembni, kajti vemo, da jemo tudi z očmi, ker smo vizualna bitja.  In naš trud je poplačan, ko vidimo zadovoljne obraze za mizo. Pa naj bodo to otroci, prijatelji, starši, ipd. Nikjer ni napisano pravilo, da mora samo ženska kuhati in streči hrano doma. Lahko jo tudi moški ali pa se izmenjujeta. To je medsebojni dogovor v družini, kjer se delo razdeli med družinske člane. V kolikor to dosežemo, ni nikoli slabe volje z nobene strani.  

Ženske bodimo ženske

  Vsaka ženska v nekem obdobju življenja prevzame moško energijo in ukrepa in dela kot bi bila moški, pravi moja prijateljica. To se zgodi iz več razlogov, ki se nam ženskam zgodijo v življenju. Vse lepo in prav, ampak me smo ženske in moramo pustiti prostor za moške, da tudi oni naredijo svoj del opravil.  Če smo namreč preveč oblastne in ukazovalno razpoložene, se moški zmedejo in ne vedo kaj naj naredijo . Ob tem se porajajo razna vprašanja: Ali si ne želimo biti ženske doma? Ali smo dobre mame? Ali bi bile rade tudi doma šef kot v službi? Ali si želimo, da bi nas razvajali in razumeli, ko pridemo domov?…… Kaj si pravzaprav želimo in kaj drugi pričakujejo od nas se ponavadi popolnoma razlikuje….ali pa tudi ne.  

Ženska in dom

  Rada bi še napisala par besed v povezavi ženske z domom. Pred leti mi je dejal zelo znan arhitekt, da on lahko zgradi največjo in najbolj drago hišo in jo opremi z drago opremo, ampak to ni dom. To je luksuzna hiša! Dom lahko naredi samo ženska!  In jaz se z njim popolnoma strinjam. Dajmo naredimo si dom kot si ga same želimo. Dom je zelo pomemben v našem življenju! Doma preživimo največ časa in je zelo pomembno kako se počutimo v njem. Naj bo točno takšen kot ste si ga želeli, pa čeprav boste za to potrebovali več let ali desetletij. Dom je vaše ogledalo! In verjetno ste zelo ponosni nanj, ko pridete po naporni službi domov in ste točno tam, kjer se počutite najbolje. Dom je dom, pa čeprav v njem živite popolnoma sami. V kolikor imate družino, same dobro veste, da Vaša družina obožuje dom in se rada vrača domov. Obožujejo zajtrke, kosila in vse trenutke v njem. In prehranjevanje je bil pomemben obred že v zgodovini in spet prihaja vedno bolj v ospredje, prav zaradi hrane in samega odnosa pri prehranjevanju. Ali poskrbimo, da smo vsak dan skupaj za mizo pri vsaj enem obroku? Nedeljsko kosilo? Ali družinski člani sodelujejo pri pripravi obroka ali sodelujejo samo pri pospravljanju v želodčke? Ko bomo razumeli kako pomembna je kultura prehranjevanja, se bo marsikaj v naši družini spremenilo. Bolj pomembno od vseh telefonov, tablic in računalnikov za mizo je naš pogovor z drugimi člani družine. Služba počaka, družina pa nam izgine v kolikor se ne ukvarjamo z njo!   Ženske smo še vedno ženske, vendar se mi zdi, da namesto treh vogalov pri hiši, podpiramo vse štiri!
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.